Kucharz (Szkoła Branżowa) o specjalizacji SZEF KUCHNI*
HARMONOGRAM REKRUTACJI
2022/2023
od 16 maja 2022 r. do 20 czerwca 2022 r. (do godz. 15.00) – złożenie elektronicznego wniosku o przyjęcie do szkoły za pośrednictwem strony: www.rekrutacje.edu.wroclaw.pl
od 24 czerwca 2022 r. do 13 lipca 2022 r. (do godz. 15.00) – uzupełnienie w systemie elektronicznym (www.rekrutacje.edu.wroclaw.pl) ocen ze świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i wyników z egzaminu ósmoklasisty+ dostarczenie do szkoły kopii świadectwa ukończenia szkołypodstawowej i kopii zaświadczenia z wynikami egzaminu ósmoklasisty wraz z wnioskiem o przyjęcie do naszej szkoły (wydrukowane z www.rekrutacje.edu.wroclaw.pl i podpisane przez rodzica/opiekuna)
od 24 czerwca 2022 r. do 13 lipca 2022 r. – w momencie składania powyższych dokumentów szkoła wydaje skierowanie do lekarza medycyny pracy.
- wzór skierowania
- wykaz placówek, w których wykonywane są nieodpłatne badania uczniów na terenie Dolnego Śląska
21 lipca 2022 r. – lista kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych
od 22 lipca 2022 r. do 29 lipca 2022 r. – w przypadku kandydatów zakwalifikowanych, składa się potwierdzenie woli przyjęcia w postaci dostarczenia do szkoły oryginału świadectwa ukończenia szkoły i oryginału zaświadczenia o wynikach z egzaminu ósmoklasisty + 2 zdjęcia do legitymacji + karta zdrowia od pielęgniarki ze szkoły podstawowej + zaświadczenie od lekarza medycyny pracy
1 sierpnia 2022 r. – ogłoszenie listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych
CO WARTO O NAS WIEDZIEĆ
- Instagram szkoły: https://www.instagram.com/szkolaho_ga/
- szkoła jest publiczna (bezpłatna)
- szkoła znajduje się w centrum Wrocławia - ul. Jedności Narodowej 46a (koło Placu Bema i Wyspy Słodowej, osiedle Nadodrze)
- lekcje odbywają się od poniedziałku do piątku
- dojazd do szkoły tramwajami/autobusami (przystanki: Pl. Bema, Pomorska, Dubois, Dworzec Nadodrze)
- szkoła ma dwie kuchnie, w których odbywają się zajęcia prowadzone przez Szefów Kuchni i Kucharzy dla uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz dla zawodu kucharz (Szkoła Branżowa)
- szkoła ma recepcję, w której odbywają się zajęcia dla uczniów z technikum hotelarskiego
- szkoła ma pokój hotelowy do ćwiczeń dla uczniów z technikum hotelarskiego
- szkoła zapewnia i organizuje uczniom praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach we Wrocławiu (m.in. w DoubleTree by Hilton Hotel, Radisson Blu Hotel, Hotel The Bridge, Hotel Śląsk, Hotel Haston)
- szkoła posiada bibliotekę, pracownię komputerową, salę do gimnastyki
- szkoła realizuje zajęcia pozalekcyjne i projekty edukacyjne (np. Toastmasters School Gavel Club)
- języki obce: angielski (kontynuacja), niemiecki (drugi język)
- przedmioty w zakresie rozszerzonym: Język angielski (dla technikum hotelarskiego oraz dla technikum żywienia i usług gastronomicznych)
- szkoła bierze udział w prestiżowym konkursie Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów organizowanym w Hotelu Haston (nasi uczniowie w roku szkolnym 2019/2020 zajęli I miejsce w konkursie)
- w szkole działa wolontariat, który angażuje się w pomoc w Zgromadzeniu Sióstr św. Elżbiety
____________________
*Zajęcia z zakresu wybranych specjalizacji realizowane są w ramach projektów edukacyjnych i zajęć pozalekcyjnych