KURS TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych - nr zawodu 343404
Pierwsza kwalifikacja w zawodzie HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Czas trwania 3 semestry
Druga kwalifikacja w zawodzie HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Czas trwania nauki – 1 semestr
Sumaryczny czas trwania całego kursu – 4 semestry
Zadania zawodowe obejmują wszystkie realizowane w ramach kursu HGT.02 oraz dodatkowo:
Słuchacz oprócz umiejętności uzyskanych podczas kursu w kwalifikacji HGT.02 dodatkowo :
Posiadając kwalifikację HGT.02. można znaleźć zatrudnienia na stanowisku kucharza/pomocnika kucharza w:
– przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracjach, barach, bufetach, kawiarniach czy firmach cateringowych;
– placówkach żywienia zbiorowego: hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp.,
Osoby, które dodatkowo zdobędą kwalifikację HGT.12. mogą pracować jako kierownicy/managerowie w barach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych i innych firmach branży gastronomicznej.
Obie kwalifikacje dają również możliwość założenia i prowadzenia własnej firmy.
Uwaga – istnieje możliwość modyfikacji planu nauczania w taki sposób, aby naukę można było przerwać po ukończeniu kształcenia w pierwszej kwalifikacji.