ZASADY REKRUTACJI
O przyjęciu do szkoły decydują
2. Uzyskane punkty
Dla absolwentów szkoły podstawowej ubiegających się o przyjęcie do TECHNIKUM HOTELARSKIEGO (o specjalizacji MANAGER HOTELU*)
Dla absolwentów szkoły podstawowej ubiegających się o przyjęcie do TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (o specjalizacji KIEROWNIK RESTAURACJI I SZEF KUCHNI*)
Dla absolwentów szkoły podstawowej ubiegających się o przyjęcie do SZKOŁY BRANŻOWEJ I STOPNIA NA KIERUNEK KUCHARZ (o specjalizacji SZEF KUCHNI*)
*Zajęcia z zakresu wybranych specjalizacji realizowane są w ramach projektów edukacyjnych i zajęć pozalekcyjnych
CO WARTO O NAS WIEDZIEĆ
- Instagram szkoły: https://www.instagram.com/szkolaho_ga/
- Szkoła jest publiczna (bezpłatna)
- Szkoła znajduje się w centrum Wrocławia - ul. Jedności Narodowej 46a (koło Placu Bema i Wyspy Słodowej, osiedle Nadodrze)
- lekcje odbywają się od poniedziałku do piątku
- Dojazd do szkoły tramwajami/autobusami nr 1, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 108, 111, 128, 132, 142, 144, 714, 908, K (przystanki: Pl. Bema, Pomorska, Dubois, Dworzec Nadodrze)
- Szkoła ma dwie kuchnie, w których odbywają się zajęcia prowadzone przez Szefów Kuchni i Kucharzy dla uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz dla zawodu kucharz (Szkoła Branżowa)
- Szkoła ma recepcję, w której odbywają się zajęcia dla uczniów z technikum hotelarskiego
- Szkoła ma pokój hotelowy do ćwiczeń dla uczniów z technikum hotelarskiego
- Szkoła zapewnia i organizuje uczniom praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach we Wrocławiu (m.in. w DoubleTree by Hilton Hotel, Hotel The Bridge, PURO Hotel, Hotel Monopol, Hotel Haston, Radisson Blu Hotel)
- Szkoła posiada bibliotekę, pracownię komputerową, salę do gimnastyki
- Szkoła realizuje zajęcia pozalekcyjne i projekty edukacyjne (np. gastronomiczne konkursy klasowe, festyny kulinarne, Dzień Pizzy, Dzień Pieroga, Dzień Gofra, Kulinarny Talent Szkoły HO-GA)
- Języki obce: angielski (kontynuacja), niemiecki (drugi język)
- Przedmioty w zakresie rozszerzonym: język angielski (dla technikum hotelarskiego oraz dla technikum żywienia i usług gastronomicznych)
- W roku szkolnym 2023/2024 Szkoła wzięła udział w konkursie gastronomicznym Zero Waste organizowanym przez Hotel DoubleTree by Hilton (nasza uczennica zajęła I miejsce)
- W roku szkolnym 2023/2024 Szkoła wzięła udział w prestiżowym konkursie gastronomicznym Chefs en Or 2024 (nasza uczennica zajęła III miejsce)
- Szkoła bierze udział w prestiżowym konkursie Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów organizowanym w Hotelu Haston (nasi uczniowie w roku szkolnym 2019/2020 zajęli I miejsce)
- Szkoła bierze udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Pieczarka ma Moc!" (nasze uczennice w roku szkolnym 2022/2023 zajęły III miejsce)
- Szkoła uczestniczy w Międzynarodowych Targach Turystyki i czasu wolnego
- W szkole działa wolontariat, który angażuje się w pomoc w Zgromadzeniu Sióstr św. Elżbiety